Sortowanie:
Znaleziony: 24 ogłoszenie w kategorii Książki i czasopisma Polska: Wszystkie miasta
Zasady żywienia
Zasady żywienia
20 zł
nowe Białystok 30+ kilka dni temu

Dzień dobry mam do sprzedania książkę z zasad żywienia, używana

ZASADY ŻYWIENIA I DIETETYKA STOSOWANA
ZASADY ŻYWIENIA I DIETETYKA STOSOWANA
20 zł
Hajnówka 30+ kilka dni temu

TYTUŁ: Zasady żywienia i dietetyka stosowana AUTOR: Zofia Wieczorek – Chełmińska ISBN: 83–200–1201–5 WYDANIE: V ROK WYDANIA: 1987 WYDAWNICTWO: Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich WYDANIE: standardowe OKŁADKA: miękka LICZBA STRON: 411 SZEROKOŚĆ PRODUKTU: 16,6 cm WYSOKOŚĆ PRODUKTU: 23,4 cm UWAGI: podręcznik dla wydziałów dietetyki medycznych studiów zawodowych

Książka Zasady żywienia
Książka Zasady żywienia
40 zł
Kielce 30+ kilka dni temu

Część pierwsza. Stan książki idealny. Nie wysyłam

ZASADY ŻYWIENIA I DIETETYKA STOSOWANA Z.Wieczorek–Chełmińska
ZASADY ŻYWIENIA I DIETETYKA STOSOWANA Z.Wieczorek–Chełmińska
26 zł
Hajnówka 30+ kilka dni temu

*** podręcznik dla wydziałów dietetyki medycznych studiów zawodowych *** TYTUŁ: Zasady żywienia i dietetyka stosowana AUTOR: Zofia Wieczorek–Chełmińska ISBN: 83–200–1201–5 WYDANIE: V ROK WYDANIA: 1987 WYDAWNICTWO: Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich WYDANIE: standardowe OKŁADKA: miękka LICZBA STRON: 411 SZEROKOŚĆ PRODUKTU: 16,6 cm WYSOKOŚĆ PRODUKTU: 23,4 cm

"Zasady żywienia i dietetyka stosowana" Zofia Wieczorek-Chełmińska
"Zasady żywienia i dietetyka stosowana" Zofia Wieczorek-Chełmińska
10 zł
Poznań 30+ kilka dni temu

Książka "Zasady żywienia i dietetyka stosowana" Zofia Wieczorek-Chełmińska Państwowy zakład wydawnictw lekarskich wydanie IV Stan dobry, uszkodzenia przedniej okładki Odbiór osobisty w Poznaniu, możliwość wysyłki

Zasady żywienia dla ZSZ – Krystyna Flis Wanda Konaszewska
Zasady żywienia dla ZSZ – Krystyna Flis Wanda Konaszewska
Hajnówka 30+ kilka dni temu

TYTUŁ: Zasady żywienia dla ZSZ AUTOR: Krystyna Flis, Wanda Konaszewska ISBN: 83–01–06353–X WYDANIE: V poprawione ROK WYDANIA: 1976 WYDAWNICTWO: Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne WYDANIE: standardowe OKŁADKA: miękka LICZBA STRON: 310 (powyżej strony 310 – brakujące kartki) SZEROKOŚĆ PRODUKTU: 14,3 cm WYSOKOŚĆ PRODUKTU: 20,4 cm

Zasady żywienia podrecznik część 2
Zasady żywienia podrecznik część 2
30 zł
Kwidzyn 30+ kilka dni temu

Książka w dobrym stanie, małe ślady użytkowania

NOWA} Zasady żywienia T.15.1 część 1 WSiP Czerwińska
NOWA} Zasady żywienia T.15.1 część 1 WSiP Czerwińska
5567 zł
Szczecin 30+ kilka dni temu

Zasady żywienia Kwalifikacja T.15.1 część 1 WSiP Czerwińska Uwaga !! zmieniona jest okładka EAN: 978*****52580 Autor Dorota Czerwińska Wydawnictwo: WSiP Sprzedajemy tylko NOWE NIEUŻYWANE podręczniki. Potrzebujesz jeszcze innych podręczników? Napisz na OLX jakie a my skompletujemy je i wyślemy jedną przesyłką. SPRZEDAŻ TYLKO WYSYŁKOWA poprzez bezpieczne przesyłki OLX.

Żywienie twoim lekarstwem 2 książki
Żywienie twoim lekarstwem 2 książki
Gdańsk 30+ kilka dni temu

Żywienie twoim lekarstwem 2 książki 1. Zasady zdrowego odżywiania, 2. Pokarm twoim lekarstwem, 3. leki z ula, 4. Na o trzeba uważać, 5. Sposoby odżywiania, 6. Zioła w kuchni. 2.Życie bez lekarza techniki stosowania żywienia itp. Wysyłka 10 zł. Cena za sztukę. Lub wysyłka za pobraniem 18 zł.

Książki do Technikum i Liceum
Książki do Technikum i Liceum
Polkowice 30+ kilka dni temu

Witam , mam do zaoferowania używane w bardzo dobrym stanie książki do technikum i liceum Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów część 1 ---- 20 zł Rok dopuszczenia: 2013 Wydanie II (2014) Zasady żywienia planowanie i ocena ---- 20 zł Rok dopuszczenia: 2013 Wydanie III (2015) To jest chemia 1 zakres rozszerzony---- 20 zł Numer ewidencyjny w wykazie MEN: 528/1/2012 Rok dopuszczenia: 2012

Gospodarstwo Domowe- Kazimiera Pyszkowska
Gospodarstwo Domowe- Kazimiera Pyszkowska
35 zł
Kraków 30+ kilka dni temu

Gospodarstwo Domowe- Kazimiera Pyszkowska Zajęcia praktyczno-techniczne dla dziewcząt Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne Stan książki widoczny na zdjęciach. W książce podano zasady funkcjonalnego urządzenia domu ze szczególnym uwzględnieniem wyposażenia kuchni, omówiono podstawy racjonalnego żywienia rodziny w warunkach wiejskich oraz podkreślono znaczenie higieny i kultury w życiu codziennym. Szczegółowo podano sposoby przyrządzania potraw oraz konserwowania i przechowywania zarówno surowców, jak i przetworów spożywczych.

Ciekawa i inspirująca książka o samopoczuciu,  diecie
Ciekawa i inspirująca książka o samopoczuciu, diecie
Przasnysz 30+ kilka dni temu

?Dzięki ponaddwudziestoletniemu doświadczeniu zawodowemu oraz pionierskim badaniom Marco Borges opracował przełomowe 22 zasady zdrowego trybu życia i żywienia na bazie roślinnej. ?Borges proponuje trzy plany wdrożenia zielonych zasad - w zależności od tego, czy jesteś gotowy na stopniową zmianę, czy też chcesz w pełni przejść na dietę roślinną. ?W Greenprint znajdziesz plany posiłków, ponad 60 pysznych przepisów, niezliczone wskazówki i inspirujące historie, które pomogą ci zmienić życie na lepsze. ?Liczba stron: 304 ?Bardzo polecam!

Zestaw książęk  do przetworstwa domowego z PRL.
Zestaw książęk do przetworstwa domowego z PRL.
20 zł
Zawiercie 30+ kilka dni temu

Zestaw zawiera; 1.Przetwory z owocow i warzyw,A. Mering 1958 r. 2.Przetwory domowe.,T. Cymer 1973 r. 3.Wyroby Miesne.,K.Solakiewicz 4.Kuchnia domowa. Z. Zawistowska 1987 r. 5.Zasady Żywienia.,Zofia Wysokińska.,1972 Ksiazki te stanowia kompedium wiedzy jak wykonywac,konserwowac przetwory warzywno -owocowe i miesne w tradycyjny najlepszy sposób. Okładki ze względu na swoj wiek sa nieco podniszczone.Kartki lekko pożółkłe .Poz tym sa dobrym stanie. Cena dot. całosci.

Gawęcki, Grzymisławski, Roszkowski. Żywienie człowieka
Gawęcki, Grzymisławski, Roszkowski. Żywienie człowieka
237 zł
Barwice 30+ kilka dni temu

Tom 1. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu Tom 2. Żywienie człowieka zdrowego i chorego Tom 3. Żywienie człowieka a zdrowie publiczne „Żywienie człowieka” to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. TOM 1. ŻYWIENIE CZŁOWIEKA. PODSTAWY NAUKI O ŻYWIENIU Książka omawia: - cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju; - fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia; - potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie; - składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych; - normy żywieniowe i planowanie żywienia; - ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia. Podręcznik został tak napisany, aby pomóc czytelnikowi: - zdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju; - właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać; - nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań. W obecnym trzecim już wydaniu uwzględniono wyniki badań naukowych, które przyczyniły się do istotnego wzrostu wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych w ostatnich kilkunastu latach, weryfikując i zmieniając poglądy na niektóre ważne problemy żywieniowe. Zagadnienia wykraczające poza podstawy nauki o żywieniu przeniesiono i omówiono bardziej szczegółowo w książce „Żywienie człowieka a zdrowie publiczne” T. 3 (WN PWN, 2009); dokonano także drobnych zmian w strukturze poszczególnych części podręcznika, poprzedzając je krótkimi wprowadzeniami. Kontynuację publikacji stanowi tom 2 poświęcony żywieniu człowieka zdrowego i chorego oraz tom 3 traktujący o związkach żywienia ze zdrowiem rozpatrywanych na poziomie populacji, a uzupełnia je Słownik terminologiczny. Książka przeznaczona dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki. TOM 2. ŻYWIENIE CZŁOWIEKA ZDROWEGO I CHOREGO Autorzy omówili: - zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; - rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; - żywienie pozajelitowe i dojelitowe; - praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi: - racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; - rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe; - poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych. W obecnym, drugim wydaniu uaktualniono informacje wynikające z rozwoju nauk żywieniowych i studiów akademickich z zakresu dietetyki. Dodano nowe rozdziały: o żywieniu w ekstremalnych warunkach środowiska i w alergiach pokarmowych oraz o technologii potraw dietetycznych. Książka jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem - lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki. TOM 3. ŻYWIENIE CZŁOWIEKA A ZDROWIE PUBLICZNE Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego. Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa - od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne; sposoby racjonalizacji żywienia ludności - od polityki żywieniowej państwa i upowszechniania wiedzy o żywieniu po wzbogacanie żywności i suplementację diety. Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przez różnymi zagrożeniami - dziś i w przyszłości. Zagadnienia dotyczące relacji żywienia i zdrowia są przedstawione w taki sposób, aby pomóc czytelnikowi: - identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym,; - określać przyczyny tych problemów; - wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązanie. Książka stanowi tom 3 serii popularnych podręczników z zakresu żywienia człowieka wydawanych przez Wydawnictwo Naukowe PWN, z których pierwszy poświęcony jest podstawom nauki o żywieniu, drugi - żywieniu człowieka zdrowego i chorego, a uzupełnia je Słownik terminologiczny. Książka przeznaczona dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy. Stan bardzo dobry

Dieta łatwo strawna
Dieta łatwo strawna
Wałbrzych 30+ kilka dni temu

Świetna Książka. Roman Połeć Zofia Zawistowska "Dieta łatwo strawna" Okładka miękka. Stron 245. 1986 rok Cena 30 zł Opis : Książka napisana przez lekarza i specjalistę w zakresie żywienia - poświęcona jest diecie łatwo strawnej. Taka dieta zalecana jest w wielu stanach chorobowych, u rekonwalescentów i ludzi starszych. Autorzy w przystępny sposób omawiają zasady tej diety, instruują, jak należy planować, aby uniknąć w żywieniu monotonności i jednostajności. Książka zawiera bogaty zestaw przepisów przyrządzania potraw łatwo strawnych i przykładowe jadłospisy. Możliwość wysyłki. Wpłata na konto przesyłka koszt 16 zł. Za pobraniem około 26 zł

Książka "Jeść zdrowiej i żyć dłużej" (wyd. Lidl i NCEZ)
Książka "Jeść zdrowiej i żyć dłużej" (wyd. Lidl i NCEZ)
999 zł
Komorniki 20 dni plecy

Kompendium wiedzy o zasadach zdrowego żywienia - prosto, praktycznie, zrozumiale dla każdego. Książka kładzie szczególny nacisk na kwestie związane z prawidłowym odżywianiem osób starszych, zasady w niej przedstawione mogą jednak stosować wszyscy dorośli z korzyścią dla zdrowia. Tematyka niezwykle aktualna - wiele chorób spowodowanych jest złym odżywianiem i brakiem aktywności fizycznej. Książka zawiera między innymi: 1. Podstawy prawidłowego odżywiania. 2. Porady. 3. Plany żywieniowe / jadłospisy ułatwiające stosowanie prawidłowej diety. 4. Przepisy (przygotowane w oparciu o łatwo dostępne produkty). 5. Listy zakupów. Wszystko ładnie wydane, w grubej oprawie. Książka jest całkowicie nowa, ofoliowana. Wydawnictwo: Lidl, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEZ). Możliwość darmowej dostawy w Poznaniu i okolicach (do uzgodnienia).

Jeść zdrowiej i żyć dłużej – Żywienie osob w starszym wieku
Jeść zdrowiej i żyć dłużej – Żywienie osob w starszym wieku
Warszawa 30+ kilka dni temu

To książka, która powstała we współpracy z Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej oraz Karolem Okrasą. Książka to kompendium wiedzy o zasadach zdrowego odżywiania. Dedykowana jest seniorom, którzy zmagają się ze zwiększonym ryzykiem zachorowań. Publikacja Jeść zdrowiej i żyć dłużej ukazuje, że jedzenie istotnie wpływa na zdrowie każdego człowieka. Książka skłania do eksperymentowania w codziennym jadłospisie oraz krok po kroku opisuje najważniejsze zasady żywieniowe i wskazuje produkty, które warto uwzględnić w diecie. Filarem książki jest Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla osób w wieku starszym. To właśnie na niej opierają się wszystkie rozdziały książki. W publikacji znajdziecie obszerne i bardzo czytelnie ułożone Kompendium wiedzy, Jadłospisy przygotowane specjalnie dla seniorów oraz przepisy Karola Okrasy.

W kuchni z mamą i tatą
W kuchni z mamą i tatą
Warszawa 30+ kilka dni temu

Wspólne gotowanie z dziećmi to nie tylko dobra zabawa i ciekawy sposób na spędzanie wolnego czasu. To przede wszystkim działanie o dużym znaczeniu wychowawczym i emocjonalnym. Przebywając w kuchni razem z dziećmi rodzice zyskują możliwość poznawania, obserwowania oraz odkrywania nowych aspektów osobowości własnych dzieci. Dzieci natomiast - uczestnicząc w przygotowywaniu posiłków - uczą się, eksperymentują, doświadczają, a przez co nabierają prawidłowych przyzwyczajeń w zakresie żywienia, sposobu zachowania przy stole oraz zasad bezpieczeństwa. Poradnik dla rodziców w którym znajdziemy: - opis przyborów kuchennych dostosowanych do dziecięcych rączek - wskazówki jak zadbać o pozytywną atmosferę przy stole - zestaw specjalnie opracowanych przepisów kulinarnych - opis błędów jakich rodzice nie powinni popełniać - elementarz dobrych manier - zasady higieny i bezpieczeństwa w kuchni - wskazówki jak zapobiegać wypadkom kuchennym - informacje pomocne w rozwiązywaniu konfliktów Zapraszany na www.*********

Greenprint. Jak dzięki zielonej diecie zmienić. - Marco Borges
Greenprint. Jak dzięki zielonej diecie zmienić. - Marco Borges
503 zł
Kraków 30+ kilka dni temu

W ogłoszeniu znajdują się wszystkie dostępne zdjęcia. Produkty które sprzedaję są całkowicie nowe, bardzo często oryginalnie zapakowane przez producenta. Jeżeli nie znalezli Państwo poszukiwanego tytułu w mojej ofercie bardzo proszę o kontakt. Jest możliwość wystawienia zbiorczego ogłoszenia, oraz negocjacji ceny w przypadku zamówienia kilku produktów o łącznej wartości powyżej 100 zł. Z racji dużej ilości ogłoszeń bardzo proszę o kontakt poprzez OLX. Chcesz poprawić swoje samopoczucie? Potrzebujesz zrzucić kilka kilogramów, ale nie chcesz jeść mniej? Pragniesz w znaczący sposób pomóc naszej planecie? Ta książka dla ciebie! „Greenprint” to nie tylko dieta, ale i styl życia Dzięki ponaddwudziestoletniemu doświadczeniu zawodowemu oraz pionierskim badaniom Marco Borges opracował przełomowe 22 zasady zdrowego trybu życia i żywienia na bazie roślinnej Zasady, którymi podążają tysiące ludzi na całym świecie, w tym Jay - Z i Beyoncé! Borges proponuje trzy plany wdrożenia zielonych zasad – w zależności od tego, czy jesteś gotowy na stopniową zmianę, czy też chcesz w pełni przejść na dietę roślinną Wybór należy do ciebie! W Greenprint znajdziesz plany posiłków, ponad 60 pysznych przepisów, niezliczone wskazówki i inspirujące historie, które pomogą ci zmienić życie na lepsze Przejmij kontrolę nad swoją dietą, stwórz swój własny zielony świat i zacznij cieszyć się zdrowiem w zgodzie z naturą!

Wegetariańska kuchnia
Wegetariańska kuchnia
Szczecin 30+ kilka dni temu

Tytuł książki: "Kuchnia wegetariańska".autor Marek Łebkowski.Wydana: Prószynski i S-ka, Warszawa, 1998 ,ilość stron: 184, wymiary: 19,5 x 29 cm, okładka twarda lakierowana. W książce przedstawiono główne zasady i zalety kuchni, która opiera się na produktach roślinnych, warzywach, owocach i nabiale. Prawidłowe zestawienie tych składników jest nie tylko podstawą zdrowego żywienia, ale też zapobiega wielu chorobom, a szczególnie miażdżycy. Autor zebrał przepisy potraw dostosowane do naszej strefy klimatycznej, zawierające taki zestaw produktów, który zaspokaja wszystkie potrzeby organizmu człowieka. Czytelnicy, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, będą mile zaskoczeni tym,ile wspaniałych, a przy tym prostych w przygotowaniu dań jarskich, można przyrządzić korzystając z przepisów kuchni wegetariańskiej. Akumal Ramachander: "W mojej rodzinie, która pochodzi z południowych Indii, wegetarianizm ma ponad tysiącletnią tradycję. Wielu moich krewnych - są wśród nich znani muzycy, pisarze i filozofowie - kierowało się i kieruje zasadą, że "jesteśmy tym, co jemy". Gorąco polecam książkę o kuchni wegetariańskiej wszystkim, którzy chcą żyć zdrowo i jeść smacznie, chroniąc zarazem miliony zwierzęcych istnień obok nas. Do książki dodatkowe przepisy wegetariańskie śniadania, dodatki do śniadań,obiady,dodatki do obiadów, kotlety i desery.Opracowanie w formie broszurki Robert Kuczek. Koszty przesyłki za pobraniem pocztowym pokrywa kupujacy.

Wieczorek-Chełmińska. Żywienie w chorobach kostno-stawowych
Wieczorek-Chełmińska. Żywienie w chorobach kostno-stawowych
59 zł
Barwice 30+ kilka dni temu

Zofia Wieczorek-Chełmińska. Żywienie w chorobach kostno-stawowych PZWL Wydawnictwo Lekarskie O ogromnym wsparciu, jakie w leczeniu różnorodnych schorzeń może dać prawidłowa dieta, nie trzeba przekonywać. Problem jest tylko w tym, aby stosując się do zaleceń lekarza jeść nie tylko zdrowo, lecz również smacznie. W książce omówiono niektóre z chorób układu kostnego, ich przyczyny, jak: brak ruchu, niewłaściwe żywienie, uwarunkowania genetyczne, przeciążenie, nadwaga, przewlekły stres, zaburzenia w układzie immunologicznym, zakażenia, wpływ klimatu oraz objawy, z których najważniejszym jest ból pojawiający się okresowo lub mający charakter przewlekły. Przedstawiono również zapotrzebowanie organizmu na energię i składniki odżywcze, przedstawiono charakterystykę produktów spożywczych, w tym żywności modyfikowanej genetycznie, ważniejsze choroby układu kostno-stawowego oraz rolę wolnych rodników w ich powstawaniu. Znaczną część książki Autorka poświęca przykładowym jadłospisom i wybranym przepisom na potrawy mające zastosowanie w chorobach układu kostnego. Zaproponowane potrawy, zawierające mniej niż 120 kilokalorii, mogą być wykorzystane w dietach redukcyjnych. SPIS TREŚCI: CZĘŚĆ PIERWSZA WSTĘP Koszty ekonomiczne chorób układu kostnego UKŁAD KOSTNO-STAWOWY WAŻNIEJSZE CHOROBY UKŁADU KOSTNO-STAWOWEGO Choroba zwyrodnieniowa stawów - artroza - Postępowanie w chorobie zwyrodnieniowej stawów Reumatoidalne zapalenie stawów Fibromialgia Zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa Toczeń rumieniowaty układowy Dna Łuszczycowe zapalenie stawów Osteoporoza Krzywica ZAPOTRZEBOWANIE ORGANIZMU CZŁOWIEKA NA ENERGIĘ I SKŁADNIKI ODŻYWCZE Energia Białka Tłuszcze Węglowodany Błonnik Witaminy - Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - Witaminy rozpuszczalne w wodzie Składniki mineralne - Makropierwiastki - Mikropierwiastki Produkty kwaso- i zasadotwórcze Woda WOLNE RODNIKI CHARAKTERYSTYKA WAŻNIEJSZYCH PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH Produkty zbożowe Nasiona roślin strączkowych Produkty mleczne i ich substytuty Ziemniaki Warzywa i owoce Produkty tłuszczowe Mięso zwierząt rzeźnych, drobiu, ryb i jego przetwory Jaja Cukier i słodycze Orzechy i nasiona ŻYWNOŚĆ MODYFIKOWANA GENETYCZNIE CZĘŚĆ DRUGA ZASADY ŻYWIENIA W CHOROBACH UKŁADU KOSTNEGO I W OTYŁOŚCI Zasady diety Podstawowe zalecenia żywieniowe Przykład dwutygodniowego jadłospisu PROFILAKTYKA I LECZENIE DIETETYCZNE OTYŁOŚCI W CHOROBACH UKŁADU KOSTNEGO Zasady odchudzania Diety niskoenergetyczne - Dieta niskoenergetyczna - 1000 kalorii (4184 kJ) - Dieta niskoenergetyczna - 1200 kalorii (5020 kJ) - Dieta niskoenergetyczna - 1500 kalorii (6276 kJ) CZĘŚĆ TRZECIA WYBRANE POTRAWY ZALECANE W CHOROBACH UKŁADU KOSTNEGO Wiadomości podstawowe - Miary gospodarcze - Naczynia kuchenne - Konserwowanie żywności - Przechowywanie żywności - Sposoby przygotowywania potraw Przyprawy Przepisy szczegółowe - Napoje - Pieczywo - Dodatki do pieczywa - Zupy - Przekąski - Potrawy z mięsa - Potrawy z ryb - Potrawy z niewielką ilością mięsa i ryb - Potrawy jarskie - Potrawy z warzyw i owoców - surówki - Potrawy z warzyw i owoców - sałatki - Potrawy z warzyw i owoców - warzywa gotowane - Sosy i pasty - Desery PIŚMIENNICTWO SKOROWIDZ POTRAW Stan bardzo dobry

Gastronomia  Piotr Dominik
Gastronomia Piotr Dominik
Łódź 30+ kilka dni temu

Gastronomia Piotr Dominik Wydawnictwo ALMAMER Warszawa 2013 ISBN: 978-8362644-18-6 liczba stron: 346 oprawa miękka . Spis treści . Przedmowa Rozdział 1 Sektor usług gastronomicznych 1.1. Definiowanie gastronomii 1.2. Funkcje gastronomii 1.3. Rola gastronomii w gospodarce rynkowej 1.4. System żywienia otwartego i zamkniętego 1.5. Produkt gastronomiczny 1.6. Podsystemy rynku usług gastronomicznych 1.7. Segmentacja w gastronomii 1.8. Usługi gastronomiczne w turystyce Rozdział 2 Zakład gastronomiczny 2.1. Rodzaje lokali gastronomicznych 2.2. Układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego 2.3. Pomieszczenia zakładu gastronomicznego 2.4. Przystosowanie lokalu gastronomicznego do potrzeb osób niepełnosprawnych Rozdział 3 Wyposażenie zakładu gastronomicznego 3.1. Czynniki określające dobór maszyn i urządzeń w zakładzie gastronomicznym 3.2. Materiały stosowane w gastronomii 3.3. Urządzenia stosowane na zapleczu gastronomicznym Rozdział 4 Bezpieczeństwo produkcji gastronomicznej 4.1. Zagrożenia bezpieczeństwa produkcji żywności 4.2. Praktyki produkcji gastronomicznej Rozdział 5 Produkcja gastronomiczna 5.1. Etapy produkcji gastronomicznej 5.2. Metody obróbki termicznej 5.3. Przechowywanie i konserwacja żywności 5.4. Produkty żywnościowe wykorzystywane w gastronomii 5.5. Planowanie jadłospisów 5.6. Utrata wartości odżywczych żywności podczas obróbki wstępnej i cieplnej 5.7. Nowoczesne technologie w produkcji gastronomicznej Rozdział 6 Organizacja pracy w gastronomii 6.1. Teoria organizacji pracy w gastronomii 6.2. Stanowiska pracy w zakładzie gastronomicznym 6.3. Przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy 6.4. Etyka zawodowa 6.5. Zasady gościnności 6.6. Typy psychologiczne konsumentów 6.7. Obsługa konsumenta 6.8. Organizacja posiłków 6.9. Style obsługi 6.10. Potrawy i sposób ich serwowania 6.11. Napoje 6.12. Sposoby nakrycia stołu 6.13. Organizacja kolacji 6.14. Zasady ergonomii w gastronomii Rozdział 7 Marketing i finanse w gastronomii 7.1. Marketing w gastronomii 7.2. Finanse w gastronomii Rozdział 8 Stan i rozwój polskiej gastronomii 8.1. Rys dziejów restauratorstwa i gastronomii na świecie i w Polsce 8.2. Popularność usług gastronomicznych w Polsce 8.3. Współczesne trendy w polskiej gastronomii 8.4. Systemy i marki gastronomiczne obecne na terenie Polski Rozdział 9 Kultura przedsiębiorstwa i obsługa klienta 9.1. Pojęcie kultury przedsiębiorstwa 9.2. Przejawy kultury firmy 9.3. Standaryzacja obsługi klienta 9.4. Casual – wszystko dla klienta 9.5. Rola odpowiednio przygotowanych pracowników w tworzeniu pozytywnego wizerunku firmy Rozdział 10 Rodzaje usług gastronomicznych 10.1. Usługi cateringowe 10.2. Przyjęcia okolicznościowe 10.3. Usługi gastronomiczne w środkach transportu 10.4. Usługi gastronomiczne w hotelach 10.5. Organizacja usług gastronomicznych w agroturystyce Rozdział 11 Uruchamianie lokali gastronomicznych 11.1. Uregulowania prawne dotyczące produkcji żywności 11.2. Wybór miejsca i koncepcji działalności gastronomicznej 11.3. Prognozowanie wyników finansowych przyszłego lokalu gastronomicznego 11.4. Procedura uruchamiania lokali gastronomicznych . Bibliografia Literatura przedmiotu Akty prawne Strony internetowe Wykaz tabel, rysunków i fotografii

Moda na gotowanie. Medialne i kulturowe wizerunki jedzenia
Moda na gotowanie. Medialne i kulturowe wizerunki jedzenia
6 zł
Łódź 30+ kilka dni temu

Moda na gotowanie. Medialne i kulturowe wizerunki jedzenia red. Bartosz Kowalczyk, Piotr Łuszczykiewicz, Karol Walczak, Magdalena Zdrowicka-Wawrzyniak Wydawnictwo Naukowe Silva Rerum Poznań 2018 ISBN: 978-83-65697-70-7 liczba stron: 338 oprawa miękka . Spis treści . Słowo wstępne Waldemar Kuligowski Zgniły pochrzyn i święte psy. Kształtowanie się antropologicznej refleksji nad jedzeniem jako praktyką kulturową I Magdalena Zdrowicka-Wawrzyniak Gotowanie na ekranie. Słów kilka o nieustającej popularności programów kulinarnych w telewizji Dominika Narożna Co jeść? – telewizyjne audycje na temat żywienia. Studium przypadku Magdalena Szulc Cooking is the new black, czyli przepis na najmodniejszy post w blogosferze Marta Miaskowska Wideo w mediach społecznościowych – substytut relacji międzyludzkich czy nowa rzeczywistość? Ramona Ślusarczyk, Katarzyna Kopecka-Piech Instagram jako technologia intruzywna i „epistemiczna tapeta”. Mediatyzacja życia codziennego w obszarze tzw. zdrowego odżywiania Sebastian Latocha Retoryka zdrowia. Jedzenie i magia na łamach „Men’s Health”. Portret (z negatywu) samopoczucia współczesnego mężczyzny Robert Grochowski Zasady i normy przekazu komunikatu reklamowego środków spożywczych (żywieniowych), a prawa człowieka Bartosz Kowalczyk Wielki głód albo jak smakuje ludzka wątroba II Samanta Kowalska Kuchnia smaków przyprawiona paragrafem. Ochrona dziedzictwa kulinarnego – wybrane aspekty prawnomiędzynarodowe Paulina Wiśniewska Moda na gotowanie w kontekście problematyki konsumpcjonizmu, głodu na świecie, zatruwania żywności i cierpienia zwierząt hodowlanych – jako wyzwań z zakresu bezpieczeństwa społecznego współczesnego świata Michał Jarnecki W pogoni za tożsamością lub jej iluzją w turystyce kulinarnej . Kuchnia a tożsamość narodowa. Arkadiusz Bednarczuk Muzeum sztuki kulinarnej jako medium pamięci zbiorowej Barbara Borzyszkowska (Koszela) W nurcie kulinarnej festiwalizacji kultury na przykładzie imprezy plenerowej – Imieniny Borowej Ciotki w Zagrodzie Styp-Rekowskich w Płotowie Alina Werochowska Kaszubskie tradycje kulinarne – medialny zamęt, czy udane próby ich ocalenia? Justyna Kubik Kulinaria a rozrywka społeczności lokalnych – na podstawie lokalnego przekazu medialnego Karol Walczak Wizerunek ludowego jedzenia na przykładzie wybranych przekazów medialnych. III Piotr Łuszczykiewicz O liryczności jedzenia (od antycznej Grecji do peerelowskiej Polski) Eliza Gajzler Z umiarem o umiarze. Kilka uwag Ignacego Krasickiego o jedzeniu i piciu. Juliusz Grzybowski O niecodziennych zwyczajach kulinarnych tebańskich kobiet . Abstrakty Noty o autorach

Ketotarianin – dieta ketogeniczna dla wegetarian
Ketotarianin – dieta ketogeniczna dla wegetarian
10 zł
Woźniki 30+ kilka dni temu

Ketotarianin – dieta ketogeniczna dla wegetarian Kompletny przewodnik jak zwiększyć energię, poprawić funkcjonowanie mózgu, zrzucić zbędne kilogramy i zlikwidować stany zapalne Dieta keto dla wegetarian? Tak, to możliwe! Czy słyszałeś już o diecie ketogenicznej? Ten zalecający ograniczenie konsumpcji węglowodanów, tłusty jadłospis podbił dietetyczny świat! Stosowanie diety ketogenicznej ma na celu przyspieszenie spalania tłuszczów, trwałą utratę wagi i eliminację stanów zapalnych. Niestety, przeciętny zwolennik ketozy pochłania kilogramy przetworzonego mięsa, sera i nabiału pochodzącego od zwierząt hodowanych metodami przemysłowymi. Tego typu produkty zawierają duże ilości antybiotyków i hormonów. Dieta wegetariańska jest odwrotnością ketogenicznego stylu życia. Jej zwolennicy, oprócz roślin, często spożywają również duże ilości węglowodanów, w postaci pieczywa czy makaronów. Niestety zawierają one genetycznie modyfikowaną pszenicę i gluten. Powoduje to zaburzenia trawienia oraz problemy z jelitami i układem pokarmowym. Rozwiązaniem tych problemów jest wegetariańska dieta ketogeniczna – kwintesencja zdrowego odżywiania! Ketotarianizm – dieta ketogeniczna dla wegetarian – alchemia tłuszczów i roślin Tak! Połączenie diety ketogenicznej i wegetariańskiej jest możliwe! Dr Will Cole, światowej sławy ekspert w dziedzinie medycyny funkcjonalnej i autor bestsellera Jak skutecznie zlikwidować stany zapalne w organizmie, wybrał to, co najlepsze z obu tych sposobów odżywiania i stworzył prostą dietę keto dla wegetarian. Dieta ketotariańska łączy w sobie najlepsze cechy niskowęglowodanowych jadłospisów z zaletami żywienia opartego głównie na produktach roślinnych. Ketotarianizm polega na konsumpcji zdrowych tłuszczów roślinnych, dobrych źródeł białka oraz pełnowartościowych, kolorowych i odżywczych warzyw. To kwintesencja zdrowego odżywiania, które pomoże ci rozpocząć proces odchudzania. Wyeliminujesz stany zapalne, odbudujesz odporność i poprawisz funkcjonowanie wszystkich układów w twoim organizmie! Odżywczy stan ketozy – koniec ciągłego uczucia głodu, skuteczne odchudzanie Dr Will Cole w taki sposób zaprojektował dietę ketotariańską, by zapewnić twojemu organizmowi dostęp do wszystkich składników, które pozwalają osiągnąć optymalny stan zdrowia. Ten wysokotłuszczowy, bogaty w składniki odżywcze jadłospis pozostaje wierny zasadom ketogenicznego odżywiania. Po przestawieniu organizmu na spalanie tłuszczu przestaniesz doświadczać ciągłego uczucia głodu, który przeszkadza w stosowaniu większości programów żywieniowych. Kiedy twoje ciało wejdzie w stan ketozy, pożegnasz się z nieprzyjemnymi wahaniami poziomu cukru we krwi i zaznasz prawdziwej dietetycznej wolności. A wszystko to głównie w oparciu o warzywa! Ketotarianin – dieta keto dla wegetarian, wegan, peskatarian i nie tylko! Choć jadłospis ketotariański bazuje na pokarmach roślinnych, jego elementami są również lecznicze produkty zawierające bogaty wybór zdrowych tłuszczów. Niektóre przepisy opisane w tej książce mają charakter ketogeniczno-wegetariański. Składnikami tych dań mogą być produkty takie jak: • jaja: żółtka jaj od kur z wolnego wybiegu zawierają składniki odżywcze, takie jak witaminy A, D, E i B, cholina, żelazo, wapń, fosfor i potas. Substancje te zwiększają produkcję hormonów, poprawiają wygląd skóry oraz wspierają funkcjonowanie mózgu i układu odpornościowego. • ghee: masło klarowane jest dobrym źródłem rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D i K2. Wspierają one funkcjonowanie układu odpornościowego, hormonalnego, mózgu i skóry. W jadłospisie ketotariańskim znajdują się również produkty, które mogłyby uchodzić za element diety ketogeniczno-peskatariańskiej: • dzikie ryby i skorupiaki: dzięki konsumpcji najzdrowszych dzikich ryb dostarczasz swojemu organizmowi dobrze przyswajalnych kwasów tłuszczowych omega oraz minerałów wspierających funkcjonowanie mózgu, układu odpornościowego, hormonalnego, skóry i metabolizmu. Choć niektórzy mogliby opatrzyć proponowaną dietę określeniem „peskatariańska”, jej stosowanie zakłada rezygnację z bogatych w węglowodany roślin strączkowych i zbóż. Te popularne produkty należy zastąpić smacznymi warzywami. Z tego względu jadłospis ketotariański można by nazwać dietą wegańską uzupełnioną o ryby. Oprócz trzech wymienionych rodzajów pokarmów, które pojawiają się w niektórych przepisach, dieta ketotariańska opiera się wyłącznie na produktach roślinnych. Nie musisz koniecznie spożywać jaj, ghee i ryb, jednak Autor poleca ich konsumpcję, ponieważ podyktowana jest ona jego własnymi doświadczeniami i relacjami tysięcy pacjentów z całego świata. Wszystko, co musisz wiedzieć o diecie ketogenicznej dla wegetarian! Ketotarianin to nie tylko szczegółowo opisane zasady diety keto dla wegetarian. To również ponad 70 przepisów na dania, które pomogą wprowadzić twój organizm w stan ketozy. Te posiłki odżywią nie tylko twoje komórki, ale również mikrobiom jelitowy. Wśród nich znajdziesz przepisy na proste śniadania, dania główne z warzywami, a także koktajle, eliksiry i przekąski. By ułatwić ci wkroczenie na ketotariańską drogę, Autor zamieścił również czterotygodniowy plan posiłków. Ta książka to jedyna w swoim rodzaju skarbnica wskazówek, trików i porad dotyczących przejścia i pozostania na diecie ketotariańskiej. Odkryjesz, w jaki sposób zarządzać makroskładnikami, równoważyć elektrolity czy określić tolerancję na węglowodany. Dowiesz się, czym jest keto grypa i jak jej uniknąć, a także co robić kiedy nie możesz wprowadzić organizmu w stan ketozy. Poznasz zalety postu przerywanego, który nie tylko przyzwyczai twoje ciało do spalania tłuszczów, ale również obniży poziom markerów stanu zapalnego!