Instrumentalna chemia analityczna z ćwiczeniami fa

Sortowanie:
Znaleziony: 1 ogłoszenie w kategorii Książki i czasopisma Polska: Wszystkie miasta
INSTRUMENTALNA CHEMIA ANALITYCZNA Z ĆWICZENIAMI/FA
INSTRUMENTALNA CHEMIA ANALITYCZNA Z ĆWICZENIAMI/FA
nowe Goleniów 30+ kilka dni temu

INSTRUMENTALNA CHEMIA ANALITYCZNA Z ĆWICZENIAMI Feliks Karczyński Barbara Pliszka Andrzej Borkowski Wydawnictwo: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, 2001 Oprawa: miękka Stron: 132 Stan: NOWA SPIS TREŚCI: WSTĘP 5 ROZDZIAŁ 1. Analiza śladowa. Mineralizacja. Ekstrakcja 7 11. Pojęcie analizy śladowej i jednostki 7 12. Mineralizacja naturalnych związków organicznych 9 1.2.1. Ć wiczenie. Mineralizacja materiału roślinnego z zastosowaniem mikrofalowej energii 11 13. Ekstrakcja substancji rozpuszczalnikami organicznymi 12 1.31. Ć wiczenie. Ekstrakcja zielonych barwników z materiału roślin­nego 13 1.32. C w i c z e n i e. Ekstrakcja barwników z wody rozpuszczalnikiem or­ganicznym 15 1.33. Ćwiczenie. Ekstrakcyjny rozdział barwników roślinnych na związ­ki zielone i żółte 15 Pytania i zadania 17 ROZDZIAŁ 2. Analiza ilościowa objętościowa i wagowa 20 21. Ilościowe oznaczanie kwasów i zasad w roztworze 20 22. Manganometria 25 2.2.1. C w i c z e n i e. Manganometryczne oznaczanie zawartości azota­nów (III) lub siarczanów (IV) w roztworze 26 23. Jodometria 30 2.3.1. Ćwiczenie Ilościowe oznaczanie jonów Cu^+ w roztworze za po­mocą tiosiarczanu sodu 30 24. Kompleksometria 35 2.4.1. ć w i c z e n i e. Analiza ilościowa nawozu wapniowo-magnezowego sposobem kompleksometrycznym 35 25. Analiza wagowa 41 2.51. Ć wi c z e n i e Ilościowe oznaczanie żelaza (III) metodą wagową 42 2.52. Ć w i c z e n i e. Ilościowe oznaczanie siarczanów w nawozach mine­ralnych metodą wagową 44 2.53. ćwiczenie. Oznaczanie zawartości wody higroskopijnej i krystali- zacyjnej w związku 46 Pytania i zadania 47 ROZDZIAŁ 3. Metody potencjometryczne 51 3.1. Elektrody jonoselektywne 51 3.2. Technika pomiaru stężenia jonów 53 3.2.1. Metoda krzywej wzorcowej 53 3.2.2. Metoda dodawania wzorca 54 3.2.3. Metoda miareczkowania potencjometrycznego 54 3.3. Miareczkowanie kwasu zasadą (lub zasady kwasem) 55 3.4. Potencjometryczny pomiar pH roztworów wodnych i gleby 56 3.4.1. Ćwiczenie. Pomiar pH roztworów wodnych za pomocą pehametru 58 3.4.2. Ćwiczenie. Sporządzenie roztworu buforowego i pomiar pH 60 3.4.3. Ćwiczenie. Pomiar zawartości jonów Cu2+, Pb2+ i witaminy C w materiale biologicznym metodą woltamperometryczną 65 Pytania i zadania 66 ROZDZIAŁ 4. Metody spektrofotometryczne 69 41. Wiadomości teoretyczne 69 42. C w i c z e n i e. Ilościowe oznaczanie żelaza (III) metodą koloryme­tryczną (obliczeniową) 72 43. C w i c z e n i e. Ilościowe oznaczanie glinu (III) metodą spektrofoto- metryczną (krzywa wzorcowa) 73 44. Wykorzystanie widm w podczerwieni IR do badania przebiegu reakcji chemicznej 75 4.4.1. Ćwiczenie. Interpretacja widm IR organicznych związków węgla ... 76 45. Ilościowe oznaczanie barwników w ekstraktach roślinnych 77 4.51. C w i c z e n i e. Ilościowe oznaczanie chlorofilu w roztworze wodno- -acetonowym 79 4.52. Ćwiczenie. Ilościowe oznaczanie antocyjanów w ekstraktach owo­cowych 79 46. Atomowa spektrometria absorpcyjna (ASA) 80 4.6.1. Ćwiczenie. Oznaczanie miedzi (II) w materiale biologicznym me­todą ASA 86 Pytania i zadania 87 ROZDZIAŁ 5. Chromatograficzne metody w analizie chemicznej 90 51. Wiadomości wstępne 90 52. Chromatografia bibułowa 91 5.21. Układy nośne i rozwijające 92 5.22. Wywoływanie związków na chromatogramach 93 5.23. Ćwiczenie. Chromatograficzny rozdział barwników na bibule 94 5.24. Ćwiczenie. Chromatograficzny rozdział cukrów na bibule 95 5.25. ć w i c z e n i e. Chromatograficzny rozdział soków roślinnych na bibule 96 5.3. Chromatografia cienkowarstwowa na płytkach 99 5.3.1. Ć w i c z e n i e. Wykrywanie witaminy C w owocach cytrusowych metodą chromatografii cienkowarstwowej 102 5.4. Chromatografia kolumnowa 102 5.4.1. Ćwiczenie. Chromatograficzny rozdział barwników roślinnych na kolumnie 104 5.5. Chromatografia cieczowa ., 107 5.5.1. Ć wi c z e n i e. Wykrywanie pestycydów w glebie metodą chromato­grafii cieczowej 109 5.6. Chromatografia gazowa 112 5.6.1. Ć wi c z e n i e. Rozdział mieszaniny rozpuszczalników organicznych metodą chromatografii gazowej 114 Pytania i zadania 115 ROZDZIAŁ 6. Polarymetria 118 6.1. Ćwiczenie. Oznaczanie zawartości sacharozy w soku buraka cu­krowego metodą krzywej wzorcowej 119 6.2. Ćwiczenie. Polarymetryczny pomiar zawartości sacharydów 120 Pytania i zadania 121 ROZDZIAŁ 7. Statystyczna ocena wyników analitycznych 124 71. Rodzaje błędów 124 72. Zmienna losowa i rozkład normalny 124 73. Błąd względny i bezwzględny 127 74. Metoda najmniejszych kwadratów, współczynnik korelacji 127 ANEKS 129 Możliwa wysyłka w/g cennika Poczty Polskiej. WPŁATA NA KONTO. CZAS REALIZACJI 5-7 DNI.