Sortowanie:
Znaleziony: 6 ogłoszenie w kategorii Książki i czasopisma Polska: Wszystkie miasta
Jeść albo nie jeść?
Jeść albo nie jeść?
nowe Poznań 30+ kilka dni temu

Poznań 2014, wydanie 1, format 170 x 240, objętość 270 str., oprawa miękka Książka, którą Państwu proponujemy nie jest klasycznym podręcznikiem żywienia i nie zawiera stosownych przepisów i recept. Proponuje ona inne, całościowe, biologiczne spojrzenie na zagadnienie odżywiania się, czyli pobierania składników pokarmowych niezbędnych organizmowi. Pokazuje, że niespełnienie pewnych zasad w tym zakresie ma swoje bezpośrednie lub pośrednie konsekwencje, ingeruje przede wszystkim w jedność, homeostazę organizmu, prowadząc do nieprawidłowości w zakresie przemian metabolicznych, schorzeń i obniżenia komfortu życia. Książka, przygotowana została przede wszystkim dla osób, które chcą zapoznać się z problematyką prawidłowego odżywiania się, jednak ze względu na braki szczegółowej wiedzy z zakresu chemii i biologii, chętniej korzystają z napisanych w sposób bardziej przystępny pozycji książkowych. Przyjęta przez autorów koncepcja przejrzystego i zrozumiałego przedstawienia zagadnień dotyczących żywienia człowieka, pozwala na polecenie tej książki wszystkim osobom, które zainteresowane są tą problematyką. Będzie ona również właściwą pozycją dla osób, które chcą uporządkować nagromadzone z różnych źródeł, niejednokrotnie sprzeczne informacje dotyczące tematyki żywienia człowieka. Spis treści 1. ASPEKTY BIOLOGII w ŻYWIENIU 1.1. Fenomen życia 1.2. Pobieranie i przetworzenie pokarmu - warunkiem życia 1.2.1. Składamy się z metali i niemetali 1.3. Jak pozyskujemy energię? 1.3.1. Na co tracimy energię? 1.3.2. Trawienie węglowodanów 1.3.2.1. Cukrzyca, jako przykład zaburzeń przemian węglowodanów 1.3.3. Trawienie tłuszczów 1.3.4. Trawienie białek 1.3.5. Substancje zapewniające odtwarzanie się i funkcjonowanie organizmu 1.4. Homeostaza organizmu jest pod stałym nadzorem systemów kontrolnych 1.4.1. Kiedy komórki, a tym samym nasz organizm, mają zapewniony dobrostan? 1.4.2. pH i bufory 1.4.3. Elektrolity 1.5. Jemy wszystkimi zmysłami 1.5.1. Smak 1.5.2. Również zapach inspiruje do konsumpcji 1.5.3. Procesy integrujące w organizmie 1.6. Interakcje pomiędzy lekami a pożywieniem 2. PODSTAWOWE SKŁADNIKI POKARMOWE 2.1. Białka 2.1.1. Rola i znaczenie aminokwasów 2.1.2. Rola i przemiany białek w ustroju 2.1.3. Rodzaje białek 2.1.4. Ile i jakie białko powinniśmy spożywać? 2.1.5. Zapotrzebowanie na białko 2.2. Węglowodany 2.2.1. Po co nam węglowodany? 2.2.2. Gdzie spotykamy węglowodany? 2.2.3. Dlaczego ważne są warzywa i owoce o niskiej zawartości węglowodanów? 2.2.4. Czy wielocukry (polisacharydy) są zdrowsze niż cukry proste? 2.2.5. Węglowodany nieprzyswajalne, czyli włókno roślinne (błonnik) 2.2.5.1. Czym jest włókno roślinne i jaka jest jego rola? 2.2.5.2. Dlaczego powinniśmy zjadać 25-40 gramów błonnika dziennie? 2.2.6. Ile powinniśmy zjadać węglowodanów? 2.2.7. Dlaczego „kochamy“ słodycze? 2.3. Tłuszcze 2.3.1. Jakie tłuszcze jadamy? 2.3.2. Kwasy tłuszczowe i ich znaczenie 2.3.2.1. Nasycone kwasy tłuszczowe 2.3.2.2. Nienasycone kwasy tłuszczowe 2.3.3. Margaryny 2.3.4. Cholesterol 2.3.4.1. Jak dochodzi do powstania blaszki miażdżycowej?. 2.4. Witaminy 2.4.1. Witaminy grupy B 2.4.2. Witaminy antyoksydacyjne 2.4.3. Witaminy receptorowe (prohormony) 2.5. Składniki mineralne 2.5.1. Skutki niedoborów i nadmiaru składników mineralnych 2.6. Woda 2.6.1. Po co nam woda? 2.6.2. Jaką wodę powinniśmy pić? 2.6.3. Woda i jej szczególna rola w procesie termoregulacji 2.6.4. Regulacja hormonalna gospodarki wodnej 2.6.4.1. Skutki nadmiaru wody 2.6.4.2. Skutki niedoboru wody 3. ZDROWE ODŻYWIANIE SIĘ, CZYLI JAK SIĘ RACJONALNIE ODŻYWIAĆ? 3.1. Piramida żywieniowa 3.2. Jak obliczyć należną ilość kalorii 4. DIETA A ZDROWIE 4.1. Substancje, które powinniśmy preferować w jadłospisie, czyli co nam pomaga? 4.1.1. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe 4.1.2. Wtórne produkty roślinne 4.1.3. Glutation 4.1.4. Siarczki 4.2. Dieta a odporność 4.2.1. Jak możemy wzmocnić układ immunologiczny? 4.3. Dieta a choroby cywilizacyjne 4.3.1. Dieta a nadwaga i otyłość 4.3.1.1. Jak nie dopuścić do rozwoju otyłości? 4.3.1.2. Ile jeść i kiedy jeść? 4.3.2. Redukcja masy ciała 4.4. Dieta a choroby układu krążenia 4.4.1. Wysiłek tlenowy istotnym czynnikiem redukcji masy ciała 4.5. Dieta a choroby nowotworowe 4.6. Dieta a osteoporoza 4.6.1. Jakie są konsekwencje niedoboru wapnia w codziennej diecie? 5. POMÓŻ SWOJEMU ZDROWIU 5.1. Probiotyki i prebiotyki 5.2. Orzechy 5.3. Miód 5.4. Olej lniany 5.5. Owoce jagodowe 5.6. Zioła 6. UŻYWKI 6.1. Herbata 6.1.1. Co zawiera herbata? 6.1.2. Jak działa herbata? 6.2. Kawa 6.2.1. Co zawiera kawa? 6.2.2. Działanie kawy na organizm 6.3. Alkohol 6.3.1. Losy alkoholu w organizmie człowieka 6.3.2. Dlaczego alkohol uzależnia? 6.4. Wina 6.4.1. Znaczenie żywieniowe wina 6.5. Piwo 6.6. Spirytus i napoje spirytusowe 7. SUBSTANCJE OBCE W ŻYWNOŚCI 7.1. Zanieczyszczenia żywności 7.2. Dodatki do żywności 8. ZAKOŃCZENIE INDEKS MIARY i WAGI LITERATURA

Zbrodnie fast foodów Joel Fuhrman, Phillips Robert
Zbrodnie fast foodów Joel Fuhrman, Phillips Robert
Kraków 30+ kilka dni temu

Zbrodnie fast foodów Joel Fuhrman, Phillips Robert Co jest twoim małym grzeszkiem żywieniowym? Frytki, batonik do kawy, czipsy, cola, a może wszystko z tej listy? Za każdym razem kiedy sięgasz po białe pieczywo, frytki, batonik czy czipsy jesteś jak narkoman na głodzie. Twoje ślinianki pracują intensywniej na wspomnienie tego błogiego smaku w ustach. Przepyszne glutaminian sodu, aspartam albo biały cukier skutecznie zagłuszają apetyt na zdrowe jedzenie. Żart się skończyły. Twoje zdrowie i życie są zagrożone. Zadbaj o swoje zdrowie i dowiedz się: jak przetworzona żywność wpływa na mózg, inteligencję i rozwój u dzieci; dlaczego koncernom spożywczym nie zależy na twoim zdrowiu; czym jest gęstość odżywcza i jakie ma znaczenie przy komponowaniu posiłków; jak pokonać uzależnienie od trujących dodatków do żywności i fast foodów; co jeść, żeby cofnąć negatywne efekty jedzenia przetworzonej żywności. Weź odpowiedzialność za swoje zdrowie i zerwij z uzależnieniem od śmieciowego jedzenia! Cena za 1 sztukę Dostępna 1 sztuka

Pyszna zmiana czyli moje zycie bez glutenu
Pyszna zmiana czyli moje zycie bez glutenu
Szczecin 30+ kilka dni temu

Pyszna zmiana czyli moje życie bez glutenu. Agata Młynarska na 223 stronach książki jako danie główne podaje co jest najważniejsze w życiu i na talerzu. Od autorki : "Odkąd pamiętam, bardzo często bolał mnie brzuch. W szkole przed klasówkami, przed ważnymi spotkaniami, ale też na wakacjach, a nawet wtedy, kiedy wszystko było dobrze. Próbowałam różnych sposobów, by sobie pomóc, aż wreszcie niedawno trafiłam na miesiąc do szpitala. Okazało się, że najważniejszym powodem różnych moich dolegliwości jest nietolerancja pokarmowa, która podstępnie, cicho i bardzo często bez objawów niszczy organizm. Nie mogę jeść niczego, co zawiera gluten. Odstawiłam też krowie białko i produkty przetworzone. Być może i Ty cierpisz każdego dnia – boli Cię głowa, swędzi skóra, masz spuchnięty brzuch, źle śpisz albo nie opuszcza cię chroniczne zmęczenie. Myślisz, że już nic nie da się zrobić, że tak musi być, że taka twoja uroda... A przecież możesz sobie pomóc od razu. Wszystko bowiem zależy od tego, czym karmisz swój organizm, co jesz. Dzięki mojej diecie nie tylko przestał mnie boleć brzuch, ale też wyleczyłam inne dolegliwości, które towarzyszyły mi przez większość życia. Mam nadzieję, że raz na zawsze pożegnałam się z astmą i atopowym zapaleniem skóry. Niech ta książka będzie dla Ciebie pomocą w zawiłym świecie odżywiania, które może być przyczyną wielu chorób lub kluczem do zdrowia. Zależy to wyłącznie od Ciebie. Zapraszam Cię na pyszne i zdrowe jedzenie w towarzystwie prof. Grażyny Rydzewskiej, Agnieszki Pęksy i Ewy Olejniczak. Smacznego! " Okładka twarda stron 223. Liczne przepisy na potrawy. Koszty ewentualnej wysyłki za pobraniem pocztowym pokrywa kiupujacy.

Możesz wyleczyć choroby tarczycy. Samodzielna diagnostyka i
Możesz wyleczyć choroby tarczycy. Samodzielna diagnostyka i
Woźniki 30+ kilka dni temu

Możesz wyleczyć choroby tarczycy. Samodzielna diagnostyka i program przywracający zdrowie autor: dr Amy Myers Zauważ znaki ostrzegawcze zanim będzie za późno! Jak wykazują badania, większość osób traci zdrowie tylko dlatego, że zbyt późno zauważa, że coś jest nie w porządku. Dzięki książce dr Amy Myers, Ty oraz Twoi bliscy możecie uniknąć tego losu. Jesteś ciągle zmęczony? Twój umysł spowija mgła? Nie możesz zrzucić zbędnych kilogramów albo opanować drżenia? Walczysz z bezsennością, atakami paniki? Lekarze twierdzą, że Twoje wyniki są prawidłowe, a Ty powinieneś jeść mniej i więcej ćwiczyć? Jeśli dręczą Cię którekolwiek z powyższych dolegliwości, powinieneś przeczytać tę książkę. To nic, że Twój lekarz lekceważy to, co mu mówisz. Doktor Myers Cię wysłucha. Doskonale wie, jak frustrujące, przygnębiające i wyczerpujące jest słuchanie diagnoz mówiących, że wszystko z Tobą w porządku, podczas gdy sam masz poczucie, że to nieprawda. Choroby tarczycy głównym winowajcą? Czy wiesz, że Twoje objawy mogą być tak naprawdę spowodowane zaburzeniami tarczycy? To choroby tarczycy stanowią ukrytą przyczynę wielu problemów zdrowotnych, które mogą poważnie obniżyć jakość Twojego życia. Zaburzenia tarczycy, takie jak choroba Hashimoto, niedoczynność i nadczynność tarczycy, dotyczą co piątego Polaka, a połowa chorych nie jest tego świadoma. To niepokojące! Medycyna konwencjonalna często nie potrafi ich właściwie zdiagnozować. A wiesz, co jest w tym najgorsze? Większość lekarzy nie zleci Ci badań w tym kierunku, o ile sam o to nie poprosisz. Możesz pomóc sobie i… lekarzowi Doktor Amy Myers sama cierpiała niegdyś z powodu nietrafionej diagnozy. Ona, jak nikt inny, wie, co czujesz. Sprawdziła, jak można wybrnąć z tej sytuacji. Teraz oddaje w Twoje ręce klucz do odzyskania zdrowia i dobrego samopoczucia. Dzięki przedstawionym w książce informacjom dowiesz się, jak naprowadzić lekarza na właściwą diagnozę, o jakie badania go poprosić i co oznaczają ich wyniki. Domowe sposoby na schorzenia tarczycy Dodatkowym atutem tej publikacji jest opracowany przez Autorkę program, który pozwoli Ci określić właściwy typ i dawkę hormonu tarczycy, jaką powinieneś przyjmować. Poznasz rolę jelit, diety, toksyn i stresu w powstawaniu i rozwoju zaburzeń funkcjonowania tarczycy. Otrzymasz także kompletny czterotygodniowy plan umożliwiający przywrócenie zdrowia i cofający objawy, które nękały Cię od dłuższego czasu. Wszystko to zostało uzupełnione praktycznymi poradami dotyczącymi diety i żywienia, a także suplementów, ćwiczeń, zarządzania stresem i właściwego snu. Zamiast objawów, lecz przyczyny!

KAROL OKRASA, kuchnia, ryby, kasze, przypisy, warzywa, 6t
KAROL OKRASA, kuchnia, ryby, kasze, przypisy, warzywa, 6t
Olsztyn 30+ kilka dni temu

1 "Jeść zdrowiej i żyć dłużej - Karol Okrasa" (ZAFOLIIOWANY) czyli stan BDB Połączyliśmy siły ze specjalistami w dziedzinie żywienia - Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej - i stworzyliśmy kompendium wiedzy o żywieniu osób w starszym wieku zgodne z Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej wraz z gotowymi jadłospisami oraz przepisami Karola Okrasy. Nie czekaj do osiągnięcia starszego wieku: ta książka jest dla każdego, kto chce się odżywiać zdrowiej. Żeby już teraz i później cieszyć się doskonałym samopoczuciem. Waga 0.98 kg Okładka twarda Rok wydania 2019 Wymiary 20x25cm 2 "Polska kuchnia domowa" Małgorzata Caprari Gdy barszczyk spotyka tartę... czyli 300 pomysłów tradycyjnych i nowych. Bigos jak u babci, ale nie tak kaloryczny. Pierogi o smaku zapamiętanym z dzieciństwa, ale mniej czasochłonne. Śledzie podane klasycznie, ale z coraz popularniejszym u nas imbirem. Kulinarna wycieczka po polskiej kuchni wzbogaconej o zdania, które polubiliśmy po otwarciu granic. Więcej podróżujemy, w naszych sklepach można bez problemu kupić egzotyczne przyprawy. Zadomowiły się u nas spaghetti i pizza, coraz chętniej jadamy ciasta z czekoladą i zupy kremy. Autorka bestsellerów zaprasza na pulpety helsińskie, szaszłyki kaukaskie i bamboszki kurczakowe. Do tego domowe kluseczki, dobra zupa, błyskawiczny deser i kieliszek staropolskiej nalewki. Wszystko szybkie i zdrowe, niewymagające dużych nakładów finansowych. Najatrakcyjniej wydana książka Małgorzaty Caprari: • duże, kolorowe fotografie • twarda oprawa • elegancka czcionka. Data wydania:2018 Liczba stron: 272 Wymiary: 17x24cm Typ okładki: twarda Wydawca: Świat książki STAN BDB- 3 "Ryby domowe przepisy" Z tą książką odkryjecie tajniki przyrządzania ryb w przyprawach i ziołach, to one stworzą niepowtarzalny charakter Waszych dań. Wyd, Skarbnica Wiedzy 2008 Wymiar, 15x21cm Liczba stron: 32 Typ okładki: miękka STAN DB+ 4 "Niezwykłe potrawy ze zwykłych kasz" A.Stradecka 100 dań. Najwyższą wartość odżywczą mają kaszy z gryki, prosa, owsa. Wyd, Prószyński 2001 Wymiar, 14x20cm Liczba stron: 94 Typ okładki: miękka STAN DB+ 5 Gotowanie krok po kroku-Klasyczne przepisy K.Black Najprostsze potrawy nabierają wyjątkowego smaku, gdy są przygotowane samodzielnie. Zacznij od zrobienia domowego majonezu, prostych sosów i sałatek, aby potem bez trudu przyrządzić dania obiadowe i przepyszne desery. W książce znajdziesz ponad 80 przepisów uporządkowanych pod względem stopnia trudności. Barwne fotografie, przedstawiające każdy etap wykonania poszczególnych dań ,pomogą z łatwością przyrządzić zarówno rosół i jajecznicę, jak i potrawy, które zawsze chcieliśmy ugotować, ale nigdy nie wiedzieliśmy jak - np. tartę, gaspacho albo ratatouille. Ugotuj samodzielnie danie, które pobudzi nie tylko twój apetyt ! Wyd. RM 2010 Wymiar, 19x24cm Liczba stron: 192 Typ okładki: miękka STAN BDB 6 "Warzywa doskonałe" Lise Genest 150 pomysłów na potrawy z warzyw. Obok ogólnych informacji; jakie warzywa należy kupować, znajdziecie krótki opis każdego warzywa obejmujący jego wartości odżywcze i zastosowania. Wyd. TormonT Canada 1992 Wymiar, 20x26cm Liczba stron: 143 Typ okładki: miękka STAN BDB- Chętnie doślę dodatkowe fotografie W książkach NIE MA dopisków, pieczątek lub innych oznaczeń. Aukcja dotyczy 6 książek za 49 zl.

Marek Zaremba Zareba Przez Żołądek Do Serca CD
Marek Zaremba Zareba Przez Żołądek Do Serca CD
Bielsko-Biała 30+ kilka dni temu

Tytuł: PRZEZ ŻOŁĄDEK DO SERCA Autor: MAREK ZAREMBA Wydawnictwo: RTCK Rok wydania: 2019 Okładka: MIĘKKA Łączny czas nagrania: 2:37:00 Wymiary opakowania: 14,0 x 20,5 cm Stan: Używany. Bardzo dobry. Płyty CD z drobnymi ryskami, nie wpływającymi na jakość odtwarzania. Obiór osobisty po wcześniejszym umówieniu: Bielsko-Biała, Bystrzańska, pod sklepem EURO. Możliwość wysyłki: Inpost, Poczta Polska Nie wysyłam za pobraniem. Zapraszam do obejrzenia innych moich ofert. Opis: “PRZEZ ŻOŁĄDEK DO SERCA” WYPRÓBUJ SPRAWDZONE SPOSOBY NA ŻYCIE W PEŁNYM ZDROWIU I… MIŁOŚCI Do Marka Zaremby każdego roku zgłaszają się tysiące ludzi po porady z zakresu dietetyki, zdrowego stylu życia, stosowania postu, czy osiągania równowagi wewnętrznej. Dzięki konferencji “Przez żołądek do serca”, cenna wiedza którą przekazuje swoim pacjentom jest dostępna także dla Ciebie! Po przesłuchaniu nagrania i wprowadzeniu w życie konkretnych wskazówek, wypróbowanych przez tysiące osób, którym pomogły – poprawisz swoje zdrowie, poczujesz się znacznie lepiej i polepszysz relacje z otoczeniem. “Skuteczne leczenie powinno przebiegać dwutorowo. Z jednej strony należy wzrastać emocjonalnie i duchowo, a z drugiej trzeba stosować właściwą dietę.” Z TEJ KONFERENCJI DOWIESZ SIĘ M.IN.: • Jak przez żołądek uzyskać miłość i pokój? • Co nam przeszkadza w osiągnięciu harmonii emocjonalnej? • Jak chudnąć w nocy? Sposób niezawodny, jak prawo grawitacji. • Jak pozbyć się blokerów emocjonalnych, które atakują nas ze wszystkich stron? • Dlaczego odczuwamy głód cukrowy i jak go zmniejszyć? • Podstawy diety. Jakie produkty ze sobą łączyć, a jakie rozdzielać? • Jaki jest najlepszy czas na detoks? Co jeść po detoksie? “Każdy, kto zastanawia się nad tym, dlaczego czuje się nieszczęśliwy, smutny, zmęczony bez widocznych przyczyn zewnętrznych, prawdopodobnie ma zakłóconą florę jelitową.” JAK SIĘ NA CO DZIEŃ CZUJESZ? Masz problemy z nadwagą, albo niedożywieniem? Źle sypiasz? Nie możesz się skoncentrować? Miewasz bardzo trudne stany emocjonalne, złe nastroje? Jesz nieregularnie i byle co? Najprawdopodobniej potrzebujesz konkretnej zmiany w swojej diecie i stylu życia. Jak to zrobić? Od czego zacząć? Kogo słuchać, zderzając się z mnogością współczesnych „fit komunikatów”? Wykwalifikowany dietoterapeuta przychodzi z pomocą w konferencji, która jest prawdziwym ABC zdrowego życia – żywienia, diety, leczenia postem i naturalnych procesów, które rządzą naszym organizmem. To wielka kopalnia wiedzy na temat podstaw zdrowego stylu życia! Wiedza, która jest absolutnie dla każdego! “Celem naszej układanki dietetycznej nie jest zdrowy żołądek i jelita, tylko pokój serca.” “KONSULTACJA W GABINECIE” MARKA ZAREMBY – GRATIS! Oprócz wiedzy praktycznej, duchowej mądrości pochodzącej z Pisma Świętego, znajdziesz tu także jedyną w swoim rodzaju “wirtualną konsultację”, dzięki której poczujesz się jak podczas prywatnej wizyty w gabinecie Marka Zaremby. Odpowiedz sobie w trakcie słuchania na zadawane pytania, a zdumiejesz się, jak łatwo możesz poprawić swoje zdrowie już dziś! KIM JEST AUTOR KONFERENCJI? Marek Zaremba w wieku 23 lat czuł się jak 100-latek. Dzięki zastosowaniu w praktyce wiedzy o leczniczych właściwościach pokarmu i postu oraz skupieniu się na całym człowieku, a nie tylko jego ciału – od ponad 30 lat wygrywa walkę z dolegliwościami, które go niszczyły, m.in z chorobą Hashimoto i boreliozą. Dziś w pracy jako dietoterapeuta pomaga tysiącom ludzi w powrocie do pełni zdrowia. Wśród nich możesz być Ty! Jeśli potrzebujesz wskazówek na drodze do zdrowszego i szczęśliwszego życia, to ta konferencja jest dla Ciebie! “Jak wejdziecie w domową szkołę gotowania, to sami się przekonacie, że to co mówię ma sens. Po prostu będziecie się dobrze czuli.”