Sortowanie:
Znaleziony: 6 ogłoszenie w kategorii Antyki / Kolekcje w Międzyrzec Podlaski
Szklana rybka
Szklana rybka
nowe Międzyrzec Podlaski 30+ kilka dni temu

Witam sprzedam szklana rybke z czasow PRL.Waldek Kiepski sprzedal taka za krocie :) ja chce tylko 100zl .na necie to zadkosc a ceny rosna wiec to dobra inwestycja.polecam

Banknot 100 złotych 1986, Ludwik Waryński, UNC, bezobiegowy
Banknot 100 złotych 1986, Ludwik Waryński, UNC, bezobiegowy
4 zł
Międzyrzec Podlaski 30+ kilka dni temu

Przedmiotem ogłoszenia jest widoczny na zdjęciach banknot, 100 złotych z roku 1986, Ludwik Waryński, banknot bezobiegowy. Mile widziany odbiór osobisty, Zapraszam na moje pozostałe ogłoszenia.

Srebrne monety 200 złotych 1974, XXX lat PRL, oryginalne, srebro
Srebrne monety 200 złotych 1974, XXX lat PRL, oryginalne, srebro
1000 zł
Międzyrzec Podlaski 30+ kilka dni temu

Przedmiotem sprzedaży jest zestaw srebrnych monet widoczny na zdjęciach, monety 200 złotych XXX lat PRL z roku 1974, wszystkie srebrne i oryginalne. Mile widziany odbiór osobisty. Zapraszam na moje pozostałe ogłoszenia.

Burty metalowe do Żuka lub do 1 serii Lublina
Burty metalowe do Żuka lub do 1 serii Lublina
499 zł
Międzyrzec Podlaski 30+ kilka dni temu

Burty metalowe do Żuka lub do 1 serii Lublina. W stanie jak na zdjęciach. Cztery sztuki - komplet z zamknięciami.

10 złotych 1966 Mała Kolumna Zygmunta, próba miedzionikiel,piękny stan
10 złotych 1966 Mała Kolumna Zygmunta, próba miedzionikiel,piękny stan
50000 zł
Międzyrzec Podlaski 30+ kilka dni temu

Przedmiotem oferty jest moneta widoczna na zdjęciach, 10 złotych z roku 1966 Mała Kolumna Zygmunta, próba w miedzioniklu z wypukłym napisem próba, piękny stan, gwarantuję autentyczność, oczywiście niemagnetyczna. Jedna z najrzadszych polskich monet. Raczej odbiór osobisty. Zapraszam na moje pozostałe ogłoszenia.

Chemia i higiena mleka E. Pijanowski, książka z 1948 roku
Chemia i higiena mleka E. Pijanowski, książka z 1948 roku
49 zł
Międzyrzec Podlaski 30+ kilka dni temu

Mam do sprzedania książkę z 1948 roku. Tytuł: Chemia i higiena mleka, autor prof. dr Eugeniusz Pijanowski, ilość stron 280. Stan jak na zdjęciach. Poniżej zamieszczam szczegółową zawartość książki. Spis rzeczy CZEŚĆ PIERWSZA — CHARAKTERYSTYKA MLEKA I JEGO SKŁADNIKÓW A. Ogólna charakterystyka mleka 1. Definicje wstępne 11 2. Powstanie mleka 12 a) o budowie i funkcjach syntetycznych gruczołu mlecznego 12 b) Czynniki laktacji . 15 3. Skład chemiczny mleka 19 a) Ogólny chemiczny skład mleka równych zwierząt 19 b) Przyczyny różnic w składzie chem. mleka różnych zwierząt 21 c) Ogólne zależności między składnikami mleka różnych zwierząt 23 d) Siara — colostrum 23 e) Ściślejsze zależności między składnikami mleka krowiego 24 f) Sucha substancja beztłuszczowa oraz tzw. stała Cornaba‘y 27 g) Wpływ czynników fizjologicznych, hodowlanych i kl mitycznych 28 Wpływ czynników fizjologicznych, hodowlanych i klimatycznych 28 4. Fizyczne i fizyko-chemiczne cechy i właściwości mleka krowiego 35 a) Cechy fizyczne mleka 35 b) Kwasowość mleka 43 c) Fizyczne i fizyko - chemiczne właściwości mleka 47 B, Główne składniki mleka 1. Substancje tłuszczowe mleka 56 a) Oznaczanie zawartości tłuszczu w mleku 56 b) Skład chemiczny tłuszczu w mleku 58 c) Cechy fizyczne tłuszczu mlecznego . 62 d) Wpływ czynników hodowlanych i klimatycznych 69 e) Prucie się tłuszczu 79 f) Substancje tłuszczowe mleka 72 2. Substancje białkowe (ogólnie_azotowe) mleka 74. a) Kazeina v....r. 75 b) Lakto-albumina л 81 c) Lskto-głobuiina 82 d) Inne białka w mleku 83 e) Związki azotowe, niebiałkowe w mleku 83 8. Cukier mleczny — laktoza 83 a) Budowa i cechy ogólne 83 b) Oznaczanie zawartości laktozy w mleku 87 c) Hydroliza laktozy 83 d) Rozkład laktozy pod wpływem drobnoustrojów 83 4. Związki mineralne — sole mleka 91 a) Znaczenie i zawartość składników mineralnych w mleku 91 b) Układ i rozmieszczenie soli w mleku 93 c) Wpływ czynników fizjologicznych i hodowli na skład chem. popiołu 96 d) Zawartość i znaczenie cytrynianów w mleku 97 C. Uzupełniające składniki i czynniki mleka 1. Witaminy w mleku 99 a) Karotyna i witamina A 99 b) Grupa witamin В 100 c) Witamina C 102 d) Witamina D 103 e) Witamina E 103 2. Barwniki mleka 104 3. Gazy mleka 104 4. Enzymy mleka 105 a) Enzymy rodzime w mleku 105 b) Enzymy związane z obecnością drobnoustrojów 112 5. Substancje i czynniki odpornościowe; antygeny mleka . 116 a) Antytoksyny 116 b) Aglutyniny i precypityny 117 c) Lizyny 117 d) Opsoniny 117 e) Inne substancje immunizujące 118 f) Normalne przeciwciała w mleku 118 g) Antygeny — Laktoserum 118 D, Mikroflora mleka 1. Ogólne uwagi o drobnoustrojach w mleku 119 Bakterie w mleku 121 a) Bakterie kwasu mlekowego 121 b) Bakterie fermentacji niemlekowej, użytkowane w mleczarstwie 133 c) Inne bakterie saprofityczne, szkodliwe w mleczarstwie d) Bakterie chorobotwórcze w mleku 3. Drożdże w mleku a) Przedstawiciele Eumycetes w mleku i produktach mlecznych b) Wstępny układ mikroflory w mleku 4. Pleśnie w mleczarstwie a) Pleśnie z klasy Eumycetes b) Pleśnie z grupy Fungi imperfecti 5. Mleko jako pożywka dla drobnoustrojów a) Własności bakteriobójcze mleka b) Wstępny układ mikroflory w mleku c) Rozwój' mikroflory w mleku CZĘŚĆ DRUGA — PRODUKCJA I OBCHODZENIE SIĘ Z MLEKIEM A. Otrzymywanie mleka 1. Higiena obory a) Położenie, wielkość i wewnętrzne rozplanowanie obory b) Rodzaj stanowisk, żłoby itp. urządzenia c) Klimat wewnętrzny obory d) Czystość i porządek w oborze 2. Higiena krowy a) Utrzymanie krowy w czystości b) Zwalczanie pasożytów i szkodników oraz dbałość o skórę, rogi i kopyta e) Zwalczanie chorób wśród bydła b) Pobyt na świeżym powietrzu e) Karmienie i sposób odnoszenia się do krowy 3. Higiena udoju a) infekcja mleka w wymieniu b) Przygotowanie do udoju c) Wskazania odnośnie udoju B. Obchodzenie się z mlekiem po udoju 1. Ważenie mleka 2. Cedzenie mleka a) Cel cedzenia i wartość higieniczna tego zabiegu b) Warunki, jakim odpowiadać winno cedzidło c) Sposób cedzenia i typy cedzideł do mleka 3. Chłodzenie mleka a) Potrzeba chłodzenia mleka po udoju b) Urządzenia do schładzania mleka c) Przewietrzanie mleka w związku z chłodzeniem d) Pomieszczenia dla chłodzenia i przechowywania mleka po udoju. 4. Przechowywanie mleka a) Czas i warunki przechowywania mleka po udoju b) Sposoby utrzymania mleka w niskiej temperaturze c) Konwie do mleka 5. Transport mleka CZĘŚĆ TRZECIA — UTRWALANIE TERMICZNE I WSTĘPNE OPRACOWANIE MLEKA KONSUMPCYJNEGO (Tzw, obróbka mleka) A. Utrwalanie mleka w drodze ogrzewania 1. Pasteryzacja mleka a) Cel i znaczenie pasteryzacji mleka b) Metody pasteryzacji mleka < c) Wpływ ogrzewania na cechy fizyczne, chemiczne i biologiczne mleka d) Urządzenia do pasteryzacji mleka e) Zadania i czynności uzupełniające w mleczarniach miejskich f) Ocena higieniczna mleka konsumpcyjnego g) Wartość dietetyczna mleka pasteryzowanego 2. Sterylizacja mleka a) Cel sterylizacji i zastosowania mleka sterylizowanego b) Zasady sterylizacji mleka c) Zmiany w mleku pod wpływem silnego ogrzewania d) Homogenizacja mleka e) Urządzenia do sterylizacji mleka 3. Tyndalizacja mleka B. Utrwalanie mleka na drodze zamrażania 1. Wpływa obniżenia temperatury na drobnoustroje i enzymy 2. Zmiany fizyko-chemiczne w mleku,mrożonym 3. Wyzyskanie zamrażania dla konserwacji mleka Ważniejsze opracowania z dziedziny chemii, fizjologii, fizyki, mikrobiologii itd. mleka Wykaz autorów Skorowidz rzeczowy Podana cena nie zawiera kosztów przesyłki. Kontakt telefoniczny w godzinach 8:00-18:00.

Filtr