Wszystkie ogłoszenia w kategorii Antyki / Kolekcje
Witam sprzedam szklana rybke z czasow PRL.Waldek Kiepski sprzedal taka za krocie :) ja chce tylko 100zl .na necie to zadkosc a ceny rosna wiec to dobra inwestycja.polecam
Przedmiotem ogłoszenia jest widoczny na zdjęciach banknot, 100 złotych z roku 1986, Ludwik Waryński, banknot bezobiegowy. Mile widziany odbiór osobisty, Zapraszam na moje pozostałe ogłoszenia.
Przedmiotem sprzedaży jest zestaw srebrnych monet widoczny na zdjęciach, monety 200 złotych XXX lat PRL z roku 1974, wszystkie srebrne i oryginalne. Mile widziany odbiór osobisty. Zapraszam na moje pozostałe ogłoszenia.
Burty metalowe do Żuka lub do 1 serii Lublina. W stanie jak na zdjęciach. Cztery sztuki - komplet z zamknięciami.
Przedmiotem oferty jest moneta widoczna na zdjęciach, 10 złotych z roku 1966 Mała Kolumna Zygmunta, próba w miedzioniklu z wypukłym napisem próba, piękny stan, gwarantuję autentyczność, oczywiście niemagnetyczna. Jedna z najrzadszych polskich monet. Raczej odbiór osobisty. Zapraszam na moje pozostałe ogłoszenia.
Mam do sprzedania książkę z 1948 roku. Tytuł: Chemia i higiena mleka, autor prof. dr Eugeniusz Pijanowski, ilość stron 280. Stan jak na zdjęciach. Poniżej zamieszczam szczegółową zawartość książki. Spis rzeczy CZEŚĆ PIERWSZA — CHARAKTERYSTYKA MLEKA I JEGO SKŁADNIKÓW A. Ogólna charakterystyka mleka 1. Definicje wstępne 11 2. Powstanie mleka 12 a) o budowie i funkcjach syntetycznych gruczołu mlecznego 12 b) Czynniki laktacji . 15 3. Skład chemiczny mleka 19 a) Ogólny chemiczny skład mleka równych zwierząt 19 b) Przyczyny różnic w składzie chem. mleka różnych zwierząt 21 c) Ogólne zależności między składnikami mleka różnych zwierząt 23 d) Siara — colostrum 23 e) Ściślejsze zależności między składnikami mleka krowiego 24 f) Sucha substancja beztłuszczowa oraz tzw. stała Cornaba‘y 27 g) Wpływ czynników fizjologicznych, hodowlanych i kl mitycznych 28 Wpływ czynników fizjologicznych, hodowlanych i klimatycznych 28 4. Fizyczne i fizyko-chemiczne cechy i właściwości mleka krowiego 35 a) Cechy fizyczne mleka 35 b) Kwasowość mleka 43 c) Fizyczne i fizyko - chemiczne właściwości mleka 47 B, Główne składniki mleka 1. Substancje tłuszczowe mleka 56 a) Oznaczanie zawartości tłuszczu w mleku 56 b) Skład chemiczny tłuszczu w mleku 58 c) Cechy fizyczne tłuszczu mlecznego . 62 d) Wpływ czynników hodowlanych i klimatycznych 69 e) Prucie się tłuszczu 79 f) Substancje tłuszczowe mleka 72 2. Substancje białkowe (ogólnie_azotowe) mleka 74. a) Kazeina v....r. 75 b) Lakto-albumina л 81 c) Lskto-głobuiina 82 d) Inne białka w mleku 83 e) Związki azotowe, niebiałkowe w mleku 83 8. Cukier mleczny — laktoza 83 a) Budowa i cechy ogólne 83 b) Oznaczanie zawartości laktozy w mleku 87 c) Hydroliza laktozy 83 d) Rozkład laktozy pod wpływem drobnoustrojów 83 4. Związki mineralne — sole mleka 91 a) Znaczenie i zawartość składników mineralnych w mleku 91 b) Układ i rozmieszczenie soli w mleku 93 c) Wpływ czynników fizjologicznych i hodowli na skład chem. popiołu 96 d) Zawartość i znaczenie cytrynianów w mleku 97 C. Uzupełniające składniki i czynniki mleka 1. Witaminy w mleku 99 a) Karotyna i witamina A 99 b) Grupa witamin В 100 c) Witamina C 102 d) Witamina D 103 e) Witamina E 103 2. Barwniki mleka 104 3. Gazy mleka 104 4. Enzymy mleka 105 a) Enzymy rodzime w mleku 105 b) Enzymy związane z obecnością drobnoustrojów 112 5. Substancje i czynniki odpornościowe; antygeny mleka . 116 a) Antytoksyny 116 b) Aglutyniny i precypityny 117 c) Lizyny 117 d) Opsoniny 117 e) Inne substancje immunizujące 118 f) Normalne przeciwciała w mleku 118 g) Antygeny — Laktoserum 118 D, Mikroflora mleka 1. Ogólne uwagi o drobnoustrojach w mleku 119 Bakterie w mleku 121 a) Bakterie kwasu mlekowego 121 b) Bakterie fermentacji niemlekowej, użytkowane w mleczarstwie 133 c) Inne bakterie saprofityczne, szkodliwe w mleczarstwie d) Bakterie chorobotwórcze w mleku 3. Drożdże w mleku a) Przedstawiciele Eumycetes w mleku i produktach mlecznych b) Wstępny układ mikroflory w mleku 4. Pleśnie w mleczarstwie a) Pleśnie z klasy Eumycetes b) Pleśnie z grupy Fungi imperfecti 5. Mleko jako pożywka dla drobnoustrojów a) Własności bakteriobójcze mleka b) Wstępny układ mikroflory w mleku c) Rozwój' mikroflory w mleku CZĘŚĆ DRUGA — PRODUKCJA I OBCHODZENIE SIĘ Z MLEKIEM A. Otrzymywanie mleka 1. Higiena obory a) Położenie, wielkość i wewnętrzne rozplanowanie obory b) Rodzaj stanowisk, żłoby itp. urządzenia c) Klimat wewnętrzny obory d) Czystość i porządek w oborze 2. Higiena krowy a) Utrzymanie krowy w czystości b) Zwalczanie pasożytów i szkodników oraz dbałość o skórę, rogi i kopyta e) Zwalczanie chorób wśród bydła b) Pobyt na świeżym powietrzu e) Karmienie i sposób odnoszenia się do krowy 3. Higiena udoju a) infekcja mleka w wymieniu b) Przygotowanie do udoju c) Wskazania odnośnie udoju B. Obchodzenie się z mlekiem po udoju 1. Ważenie mleka 2. Cedzenie mleka a) Cel cedzenia i wartość higieniczna tego zabiegu b) Warunki, jakim odpowiadać winno cedzidło c) Sposób cedzenia i typy cedzideł do mleka 3. Chłodzenie mleka a) Potrzeba chłodzenia mleka po udoju b) Urządzenia do schładzania mleka c) Przewietrzanie mleka w związku z chłodzeniem d) Pomieszczenia dla chłodzenia i przechowywania mleka po udoju. 4. Przechowywanie mleka a) Czas i warunki przechowywania mleka po udoju b) Sposoby utrzymania mleka w niskiej temperaturze c) Konwie do mleka 5. Transport mleka CZĘŚĆ TRZECIA — UTRWALANIE TERMICZNE I WSTĘPNE OPRACOWANIE MLEKA KONSUMPCYJNEGO (Tzw, obróbka mleka) A. Utrwalanie mleka w drodze ogrzewania 1. Pasteryzacja mleka a) Cel i znaczenie pasteryzacji mleka b) Metody pasteryzacji mleka < c) Wpływ ogrzewania na cechy fizyczne, chemiczne i biologiczne mleka d) Urządzenia do pasteryzacji mleka e) Zadania i czynności uzupełniające w mleczarniach miejskich f) Ocena higieniczna mleka konsumpcyjnego g) Wartość dietetyczna mleka pasteryzowanego 2. Sterylizacja mleka a) Cel sterylizacji i zastosowania mleka sterylizowanego b) Zasady sterylizacji mleka c) Zmiany w mleku pod wpływem silnego ogrzewania d) Homogenizacja mleka e) Urządzenia do sterylizacji mleka 3. Tyndalizacja mleka B. Utrwalanie mleka na drodze zamrażania 1. Wpływa obniżenia temperatury na drobnoustroje i enzymy 2. Zmiany fizyko-chemiczne w mleku,mrożonym 3. Wyzyskanie zamrażania dla konserwacji mleka Ważniejsze opracowania z dziedziny chemii, fizjologii, fizyki, mikrobiologii itd. mleka Wykaz autorów Skorowidz rzeczowy Podana cena nie zawiera kosztów przesyłki. Kontakt telefoniczny w godzinach 8:00-18:00.