Sortowanie:
Znaleziony: 3 ogłoszenie w kategorii Książki i czasopisma Polska: Wszystkie miasta
ZASADY ŻYWIENIA I DIETETYKA STOSOWANA Z.Wieczorek–Chełmińska
ZASADY ŻYWIENIA I DIETETYKA STOSOWANA Z.Wieczorek–Chełmińska
26 zł
nowe Hajnówka 30+ kilka dni temu

*** podręcznik dla wydziałów dietetyki medycznych studiów zawodowych *** TYTUŁ: Zasady żywienia i dietetyka stosowana AUTOR: Zofia Wieczorek–Chełmińska ISBN: 83–200–1201–5 WYDANIE: V ROK WYDANIA: 1987 WYDAWNICTWO: Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich WYDANIE: standardowe OKŁADKA: miękka LICZBA STRON: 411 SZEROKOŚĆ PRODUKTU: 16,6 cm WYSOKOŚĆ PRODUKTU: 23,4 cm

ZASADY ŻYWIENIA I DIETETYKA STOSOWANA
ZASADY ŻYWIENIA I DIETETYKA STOSOWANA
20 zł
Hajnówka 30+ kilka dni temu

TYTUŁ: Zasady żywienia i dietetyka stosowana AUTOR: Zofia Wieczorek – Chełmińska ISBN: 83–200–1201–5 WYDANIE: V ROK WYDANIA: 1987 WYDAWNICTWO: Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich WYDANIE: standardowe OKŁADKA: miękka LICZBA STRON: 411 SZEROKOŚĆ PRODUKTU: 16,6 cm WYSOKOŚĆ PRODUKTU: 23,4 cm UWAGI: podręcznik dla wydziałów dietetyki medycznych studiów zawodowych

Gawęcki, Grzymisławski, Roszkowski. Żywienie człowieka
Gawęcki, Grzymisławski, Roszkowski. Żywienie człowieka
237 zł
Barwice 30+ kilka dni temu

Tom 1. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu Tom 2. Żywienie człowieka zdrowego i chorego Tom 3. Żywienie człowieka a zdrowie publiczne „Żywienie człowieka” to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. TOM 1. ŻYWIENIE CZŁOWIEKA. PODSTAWY NAUKI O ŻYWIENIU Książka omawia: - cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju; - fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia; - potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie; - składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych; - normy żywieniowe i planowanie żywienia; - ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia. Podręcznik został tak napisany, aby pomóc czytelnikowi: - zdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju; - właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać; - nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań. W obecnym trzecim już wydaniu uwzględniono wyniki badań naukowych, które przyczyniły się do istotnego wzrostu wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych w ostatnich kilkunastu latach, weryfikując i zmieniając poglądy na niektóre ważne problemy żywieniowe. Zagadnienia wykraczające poza podstawy nauki o żywieniu przeniesiono i omówiono bardziej szczegółowo w książce „Żywienie człowieka a zdrowie publiczne” T. 3 (WN PWN, 2009); dokonano także drobnych zmian w strukturze poszczególnych części podręcznika, poprzedzając je krótkimi wprowadzeniami. Kontynuację publikacji stanowi tom 2 poświęcony żywieniu człowieka zdrowego i chorego oraz tom 3 traktujący o związkach żywienia ze zdrowiem rozpatrywanych na poziomie populacji, a uzupełnia je Słownik terminologiczny. Książka przeznaczona dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki. TOM 2. ŻYWIENIE CZŁOWIEKA ZDROWEGO I CHOREGO Autorzy omówili: - zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; - rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; - żywienie pozajelitowe i dojelitowe; - praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi: - racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; - rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe; - poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych. W obecnym, drugim wydaniu uaktualniono informacje wynikające z rozwoju nauk żywieniowych i studiów akademickich z zakresu dietetyki. Dodano nowe rozdziały: o żywieniu w ekstremalnych warunkach środowiska i w alergiach pokarmowych oraz o technologii potraw dietetycznych. Książka jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem - lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki. TOM 3. ŻYWIENIE CZŁOWIEKA A ZDROWIE PUBLICZNE Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego. Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa - od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne; sposoby racjonalizacji żywienia ludności - od polityki żywieniowej państwa i upowszechniania wiedzy o żywieniu po wzbogacanie żywności i suplementację diety. Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przez różnymi zagrożeniami - dziś i w przyszłości. Zagadnienia dotyczące relacji żywienia i zdrowia są przedstawione w taki sposób, aby pomóc czytelnikowi: - identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym,; - określać przyczyny tych problemów; - wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązanie. Książka stanowi tom 3 serii popularnych podręczników z zakresu żywienia człowieka wydawanych przez Wydawnictwo Naukowe PWN, z których pierwszy poświęcony jest podstawom nauki o żywieniu, drugi - żywieniu człowieka zdrowego i chorego, a uzupełnia je Słownik terminologiczny. Książka przeznaczona dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy. Stan bardzo dobry